fbpx

Μεγάλες μορφές: Έντμουντ Χίλαρι

Μεγάλες μορφές: Έντμουντ Χίλαρι

Ο Έντμουντ Χίλαρι, μαζί με τον Τένζινγκ Νοργκέι (συναντάται και ως “Νοργκάι”), αποτελούν τις δύο σημαντικότερες μορφές της ορειβασίας για τον 20ο αιώνα, με το κεντρικότερο επίτευγμά τους να τους κατατάσσει ανάμεσα στις πλέον αξιομνημόνευτες μορφές της ιστορίας. Ο Νεοζηλανδός Χίλαρι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1919 και έμελλε να περάσει οριστικά στη βίβλο της ιστορίας 34 χρόνια αργότερα.

Στις 29 Μαΐου του 1953, με τον Νοργκέι στο πλευρό του, οι δυο τους έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στα χρονικά που ανέβαιναν στην κορυφή του Έβερεστ. Έχοντας μόλις μπει στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, ο Χίλαρι έγινε η μία από τις δύο μορφές που κατάφερε να ξεκλειδώσει και τον τελευταίο γρίφο στην ιστορία των ορειβασιών και των ανακαλύψεων του ανθρώπου σε οτιδήποτε υπάρχει πάνω στη στέρεη επιφάνεια της Γης.

Αν και στο υπόλοιπο της ζωής του ο Χίλαρι δεν κατέγραψε κανέναν άλλο αξιοσημείωτο ορειβατικό κατόρθωμα, η κατάκτηση του Έβερεστ αρκούσε για να τον συμπεριλάβει το περιοδικό Time ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα και να αποκτήσει στην πατρίδα του κύρος αντίστοιχο με εκείνο ενός εθνικού ήρωα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δραστηριότητες