fbpx

Μεγάλες μορφές: Φάνι Μπάλοκ Γουόρκμαν

Μεγάλες μορφές: Φάνι Μπάλοκ Γουόρκμαν

Για την Φάνι Μπάλοκ Γουόρκμαν η μοίρα… δούλεψε με τον καλύτερο τρόπο, χαρίζοντάς της μία παρουσία στον κόσμο την εποχή που η ορειβασία και οι ανακαλύψεις ήταν στην απόλυτη ακμή τους. Παράλληλα, η περιπετειώδης και ατρόμητη ιδιοσυγκρασία της την βοήθησε όχι απλώς να δείξει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στους σπουδαίους άνδρες ορειβάτες της εποχής, αλλά ακόμη και να τους ξεπεράσει σε τόλμη και επιτυχία.

Η σπουδαία Αμερικανίδα γεννήθηκε το 1859 σε μία εύπορη οικογένεια, ωστόσο ο γάμος της με τον Γουίλιαμ Χάντερ Γουόρκμαν ήταν εκείνος που της άνοιξε τον δρόμο των βουνών. Ανήσυχη και περιπετειώδης φυσιογνωμία και ο ίδιος, αναζητούσε τις μεγάλες ορεσίβιες προκλήσεις, τις οποίες όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να τις βρει στις ΗΠΑ, μετακόμισε με την Φάνι στην Ευρώπη.

Αν και εκεί η Φάνι Μπάλοκ με τον σύζυγό της μπόρεσαν να… εκτονώσουν το πάθος τους για τις μεγάλες κορυφές, εν τέλει στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα κινήθηκαν ανατολικότερα, αναζητώντας ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα. Το απόλυτο επίτευγμα για την Γουόρκμαν ήταν τελικά η άνοδος στην κορυφή Πίνακλ Πιλ στα δυτικά Ιμαλάια, σε υψόμετρο που τότε υπολογιζόταν στα 7.091μ. (μετά μετρήθηκε στα 6.930μ.). Και στις δύο περιπτώσεις ήταν η υψηλότερη κορυφή που είχε ανεβεί ποτέ γυναίκα, στην ως τότε ιστορία.

Το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (1914-1918) και τα μετέπειτα προβλήματα υγείας της Γουόρκμαν δεν της επέτρεψαν να επανέλθει ποτέ στις μεγάλες αναβάσεις των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, είχε ήδη αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, ενώ με τα οκτώ βιβλία ταξιδιωτικών εμπειριών που έγραψε και εξέδωσε φρόντισε όχι μόνο να δώσει πνοή στο κίνημα των δικαιωμάτων των γυναικών της εποχής (αποδεικνύοντας πως οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες σε κάθε δραστηριότητα), αλλά και να αφήσει πολύτιμες μαρτυρίες των περιπετειών της για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δραστηριότητες