fbpx

Μεγάλες μορφές: Τενζίνγκ Νοργκέι

Μεγάλες μορφές: Τενζίνγκ Νοργκέι

Δίπλα στο όνομα του Έντμουντ Χίλαρι, όλα τα βιβλία της ιστορίας έχουν εκείνο του Τενζίνγκ Νοργκέι (συναντάται και ως “Νοργκάι”). Γεννημένος στο Νεπάλ (έχοντας ταυτόχρονα και υπηκοότητα Ινδίας), ο Νοργκέι ήταν ο συνοδοιπόρος του Χίλαρι στο πιο περίβλεπτο ορειβατικό εγχείρημα στην ιστορία. Στην ανάβαση στο Έβερεστ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Φεβρουαρίου 1953 όταν ο Νοργκέι μαζί με τον Χίλαρι έγιναν οι δύο πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που ανέβαιναν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, όπως και ολόκληρου του πλανήτη, σε απόσταση 8.848μ. από το επίπεδο της θάλασσας. Ήταν όχι μόνο η ψηλότερη αλλά και η τελευταία μεγάλη κορυφή που ακόμη δεν είχε κατακτήσει ως τότε ο άνθρωπος. Ο Νοργκέι φρόντισε -μαζί με τον Χίλαρι- να φτάσει έτσι στο τέλος της η επική μάχη του ανθρώπου με τη φύση και το υψόμετρο.

Για αυτό το επίτευγμά του, ο Νοργκέι συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα. Μετά το 1953 πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του δραστηριοποιούμενος γύρω από τα Ιμαλάια (κυρίως ως ξεναγός και συντονιστής ορειβατικών ομάδων). Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα σύμπτωση στη ζωή του Νοργκέι ήταν η ημέρα γενεθλίων του. 29 Μαΐου του 1914, δηλαδή ακριβώς 39 χρόνια πριν περάσει οριστικά στην αθανασία με την κατάκτηση του Έβερεστ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δραστηριότητες